Dirt Fest West Virginia 2020 will take place July 17-19, 2020
Get Registered today! The final schedule will be live close to the event date and announced on our Facebook page and our Event Newsletter!

Location: Big Bear Lake Trail Center - Bruceton Mills, WV

Dirt Rag Dirt Fest West Virginia Schedule of Events!

Thursday, July 11, 2019

 

11:00 a.m. - 10:00 p.m.

Gates Open: Airstrip Camping Facilities open for check-in.

Friday, July 12, 2019

 

11:00 a.m.

Gates Open: Airstrip Camping Facilities open for check-in.

 

Fun: Kids Scavenger Hunt

Meet at: Pello Bikes booth

Duration: 1 hour

Notes: Kids scavenger hunt, look for clues in the event schedule, get all the stamps, then head to the Pello Bikes booth for a prize. This event is all weekend! One prize per kid.

 

11:00 a.m.

Group Ride: Early Bird Ride

Meet at: The Stage

Duration: 2 hours

 

1:00 p.m.

Expo Opens

 

Group Ride: Casual / Intermediate

Meet at: Dirt Rag booth

Duration: 2 hours

 

Skills Clinic: Women's Descending & Braking w/ EndlessBikeGirl

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1 hour

2:30 p.m.

Skills Clinic: Descending & Braking: Beginner to Intermediate w/ TakeAim Cycling

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1 hour

 

Group Ride: Women's ride w/ EndlessBikeGirl

Meet at: The Stage

Duration: 2 hours

 

3:30 p.m.

Education: Tire choice & pressure with Stan’s and Maxxis

Meet at: Maxxis and Stan’s NoTubes Tent

Duration: 1 hour

Notes: Why different tread patterns are important and what tread works best for terrains, tire pressure tips, and why going tubeless is beneficial.

Skills Clinic: Body Position for Technical Climbing: Beginner to Intermediate w/ TakeAim Cycling

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1 hour

 

4:00 p.m.

Education: Proper sag set up, maintenance schedules for front and rear suspension with Find Your Line

Meet at: Find Your Line booth

Duration: 1 hour

4:30 p.m.

Fun: Yoga

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1 hour

Notes: Bring your own mat
 

Expo Closes - Demo Bikes Must Be Returned

 

7:00 p.m.

Music: Weary Space Wanderer

Meet at: The Stage

Duration: 2 hours

 

9:00 p.m.

Group Ride: Party at the Pines Night Ride

Meet at: Skills Area

Duration: 2 hours

Notes: Casual Group Ride. BYO light or two.

 

10:00 p.m.

Movie Night: Red Bull - Motivation

Meet at: Pavilion

Duration: 1 hour

 

11:00 p.m.

Quiet Hours on the Airstrip

 

Saturday, July 13, 2019

 

8:00 a.m.

Ride to the Pines Yoga & Meditation

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1.5 hour

Notes: Bring your mat. Take a shortcut ride out to the Pines and enjoy the beautiful views while doing morning yoga and meditation

 

Coffee at the Pines w/ Trailhead Coffee

Duration: 9:00 a.m.-12:00 p.m.

 

9:00 a.m.

Expo Opens

 

Education: NICA OTB 101

Meet at: Community Building (near the Big Bear Lake entrance)

Notes: Skills clinic for coaches wishing to obtain level 2 certification

Duration: 4hrs

10:00 a.m.

Group Ride: Surly Bikes WTF Snack Party Ride

Meet at: Surly booth

Duration: 1 hour

Notes: We’ll be snackin’ and havin’ fun on this no-drop late morning roll. Wider tires recommended – if you’re interested in a demo, stop by the Surly Booth and chat with Kate!

This ride is open to everyone, with a focus on welcoming Femme, Trans, Women, Nonbinary, and Queer-identifying folks. Allies welcome.

 

Group Ride: All Mountain Group Ride

Meet at: Dirt Rag booth

Duration: 2 hours

Notes: Ride to the lowest point of the trails and end at the bike shuttle stop

Skills Clinic: Drops: Slow Rolling: Intermediate Riders w/ Take Aim Cycling

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1 hour

11:00 a.m.

Fun: Kids Ride

Meet at: Pello Bikes booth

Duration: 1 hour

Notes: Kids ride

 

Education: Planning and Philosophy of Bikepacking Cookery with experienced bikepackers Q & Emma

Meet at: Pavilion

Duration: 1 hour

11:15 a.m.

Skills Clinic: Women's fundamentals of cornering w/ EndlessBikeGirl

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1hour

 

12:00 p.m.

Just for Fun: Kids Slow Race

Meet at: The Stage

Duration: 1 hour

Notes: Last one to not put their foot down wins. Max age 12.

 

Education: Bikepacking Cooking with experienced bikepackers Q & Emma

Meet at: Pavilion

Duration: 1hour

 

1:00 p.m.

Skills Clinic: Women's Beginner Obstacle Riding w/ EndlessBikeGirl

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1 hour

 

Group Ride: Maxxis presents the Ride of Attrition

Meet at: Maxxis booth

Duration: 3 hours

Notes: Long distance Intermediate to Advanced ride with bailouts.

 

2:00 p.m.

Group Ride: Spin and a Swim

Meet at: Dirt Rag booth

Duration: 2 hours

Notes: Group ride to Big Bear Lake Beach.

 

Education: 26” History of Mountain Biking w/ Dirt Rag Be Kind Rewind contributor

Meet at: Pavilion

Duration: 1 hour

 

2:30 p.m.

Skills Clinic: Skills Ride Cornering w/ Take Aim Cycling

Meet at: The Stage

Duration: 2 hour

Skills Clinic: Women's Drops: Slow Rolling w/ EndlessBikeGirl

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1 hour

3:00 p.m.

Education: Proper sag set up, maintenance schedules for front and rear suspension with Find Your Lin

Meet at: Find Your Line booth

Duration: 1 hour

3:30 p.m.

Skills Clinic: Beginner Obstacle riding; Rolling with confidence w/ Take Aim Cycling

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1 hour

 

4:19 p.m.

Group Ride: Rolling Fat with Surly Bikes

Meet at: Surly booth

Duration: 2 hours

Notes: Riding bikes, eating cheeseballs, having a good time, you never know what may happen in the Surly Rolling Fat ride.

 

4:30 p.m.

Yoga:

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1 hour

Notes: Bring your mat.

 

Fun: Kids of all ages decorated bike parade!

Meet at: Pello Bikes booth

Duration: 1 hour

Notes: Meet at the booth and get your decoration supplies; kids will have 45 minutes to decorate their bikes then parade a loop through the expo for all to enjoy!

5:00 p.m.

Just for Fun: Pivot Saturday Snacks, S'mores and Swag

Meet at: Pivot Booth

Duration: 1 hour

 

6:00 p.m.

Fun: Raffle

Meet at: The Stage

Duration: 1 hour

Notes: Must be present to win!

 

Expo Closes - Demo Bikes Must Be Returned

 

7:00 pm:

Music & Costume Party: Optimus Riff

Meet at: Stage

Duration: 2-3 hours

 

11:00 p.m.

Quiet Hours on the Airstrip

 

Sunday, July 14, 2019

 

8:00 a.m.

Ride to the Pines Yoga & Meditation

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1.5 hour

Notes: Bring your mat. Take a shortcut ride out to the Pines and enjoy the beautiful views while doing morning yoga and meditation.

 

Coffee at the Pines w/ Trailhead Coffee

Duration: 9:00 a.m.-12:00 p.m.

 

9:00 a.m.

Expo Opens

 

Group Ride: Dirt Rag Be Kind Rewind Ride

Meet at: Pavilion

Duration: 1-2 hours

Skills Clinic: Wheel Lifts: Beginner to Intermediate with Take Aim Cycling

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1 hour

 

9:30 a.m.

Group Ride: WV NICA Teen Group Ride

Meet at: WV NICA booth

Duration: 1 hour

 

Fun: Kids 2x4 Challenge

Meet at: The Stage

Duration: 1 hour

Notes: Kids 10 and under are invited to try the 2x4 challenge. Ride across the 2x4s of different lengths. Whoever makes the distance will get a prize!

10:00 a.m.

Group Ride: Women's Group Ride w/ EndlessBikeGirl

Meet at: The Stage

Duration: 1 hour

11:15 a.m.

Skills Clinic: Drops: Slow Rolling Beginner to Intermediate with Take Aim Cycling

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1 hour

1:00 p.m.

Skills Clinic: Women's Wheel Lifts w/ EndlessBikeGirl

Meet at: Skills Clinic Area

Duration: 1 hour

3:00 p.m.

EXPO CLOSES

 

5:00 p.m.

Everybody goes home! Thank you for coming! Must depart Airstrip.

 

Register and stay tuned for emails with updates and details!  

Don't miss event news sign up for the newsletter here.

If you have questions about the event go here